Studio Abbestede

Het ontwerpen en bouwen van een eigen studio kwam op het juiste moment Waarom dit project ? Omdat ik even geen ander project in realisatie had. Ik geen onderwijs meer deed aan de HVA . Eruit- gepensioneerd. Herbezinning ? Overgang van Amsterdam naar Abbestede bij Callantsoog.
Een uitgelezen moment om jezelf een cadeautje te doen door voor jezelf te ontwerpen, aannemer te spelen, alle aanwezige ingrediënten bij elkaar laten komen : Een landschappelijk spannende omgeving in een Noord Hollands aflopend nollenlandschap, een historisch landarbeidershuisje als rijksmonument als spiegel, hongerige buren-onderaannemers en een nieuwe, ambtelijke- welstand, kennismaking.

 

Het plafond met zijn gebogen balken voor de verjongde overstekken tegen zon en regen, die je even aanschouwt voordat je twee treetjes afdaalt in de verzonken beton bak. Gedaan om de studio “ondergeschikt” te maken aan het historische huisje maar wel een hoge ruimte geeft, mogelijk vanwege de hogere ligging van dit arbeidershuisje uit 1850 op het oude eilandje Abbestede (Nollenlandschap) en waardoor de studio op het strand lijkt te liggen. De glazen langsgevels geven doorkijk vanuit onze keuken met zicht op de polder en zijn grote luchten. De centrale vergadertafel met als onderstel een pooltafel, mij als cadeau beloofd bij realisatie. Daarvoor is de zuidoostgevel als Oog naar buiten geplaatst om niet met de keu door het glas te gaan, geeft meteen een brede vensterbank waarop we nu kunnen zitten en maquettes leggen.

 

Het resultaat laat zich lezen door de reacties van bezoekers en dorpsbewoners. “Net een schip door die gebogen balken” . “Van verre lijkt het wel een aquarium waarin jullie zwemmen achter al dat glas”

 

Friso ten Holt
Callantsoog
2012